-> Agility

Discipline agility:

Agility is een discipline binnen de hondensport die een geweldige opgang gemaakt heeft de laatste jaren.


Voor diegene die nog geen notie hebben waarover we hier praten, kan het volgende gezegd worden: agility is een hindernissenparcours voor honden. De hond dient verscheidene soorten hindernissen (weef, katteloop, wip, ...) op een vlotte manier te nemen en ook nog eens foutloos.

In deze discipline kan elke hond een uitblinker zijn: groot of klein, maakt niet uit. En zaak is zeker, plezier hebben ze er allemaal aan.


Een reden waarom deze hondentak zo populair geworden is, is waarschijnlijk de hoge entertainmentwaarde van de sport. Er is constant spanning. Zeer attractief voor de toeschouwers is het wel: alles gaat zeer snel en de mensen staan er van te kijken wat de honden allemaal presteren. Laten we echter ook de geleiders niet vergeten, die toch ook de nodige fysiek moeten hebben, of opbouwen, om hun honden te kunnen blijven volgen.


In onze hondenschool kan men met agility beginnen wanneer de hond minstens 10 maanden oud is en voldoende gehoorzaamheidstraining heeft gehad, ttz. de overgang van A naar B met succes hebben volbracht. Een gezonde basis gehoorzaamheid kan de goede samenwerking van hond en geleider immers enkel ten goede komen. Gezien de ontwikkeling van de hond is het dan ook niet aan te raden te vroeg te beginnen met de sport, in agility moet de hond immers springen. Bij dit springen komt de hond altijd weer met zijn volle gewicht op zijn voorpoten terecht wat een nadelig effect op de gezondheid van de hond zou kunnen hebben (belasting van de schouder). Niet te vroeg beginnen is dus zeker geen overbodige raad.


In den beginne worden de leden opgevangen in een beginnersklas en worden ze eigen gemaakt aan de toestellen en de bijhorende bevelen, met enkele proeven kunnen ze verder om toelating te bekomen om aan de wedstrijden deel te nemen. Hier worden ze ingedeeld (small, midi, maxi) afhankelijk van de schofthoogte van de honden. Deze indeling is van belang voor de moeilijkheidsgraad, daar de toestellen en sprongen in functie van de klas zullen opgesteld worden.

In de respectievelijke klassen worden de honden klaargestoomd om deel te kunnen nemen aan de zogenaamde toelating tot agility-proef.


Deze proef wordt afgenomen door, op nationaal niveau, bevoegde keurmeesters. Heeft men dit attest op zak, kan men zich gaan toeleggen op wedstrijdtrainen. Controle en snelheid zijn hier de twee, zeer moeilijk te combineren, trefwoorden. Een wedstrijd wordt immers altijd tegen de klok gespeeld en het is belangrijk dat de hond bepaalde raakvlakken op toestellen neemt. Worden deze overgeslagen, krijgt men strafpunten.


Dat wij reeds een stevige reputatie opgebouwd hebben in deze hondensporttak, kan je rustig navragen. De resultaten liegen er immers niet om. Telkens weer zijn er leden die zich weten te kwalificeren, via selectiewedstrijden, om mee te kunnen doen aan europese en zelfs aan wereldkampioenschap wedstrijden. Een resultaat om trots op te zijn. Eens te meer een bewijs dat onze trainers weten waar ze mee bezig zijn.


Ben je genteresseerd, kan je steeds een kijkje komen nemen tijdens onze trainingsuren.